Przepis i sposób przygotowania na: Calzone z suszonymi pomidorami, oliwkami i czerwoną cebulką
Z podanych składników zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Farsz:
Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce, zeszklić na oliwie. Paprykę obrać, pokroić, dodać do cebuli, chwilę podsmażyć by zmiękła i odparowała. Przestudzić, dodać pokrojone suszone pomidory i oliwki, farsz doprawić solą i pieprzem.
Ser zetrzeć na tarce.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 100 g kawałki, każdy z nich rozwałkować. Na placku układać ser-farsz-ser zwijać w pieróg dokładnie sklejając brzegi ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok 20-30 minut. Podawać gorące.
Smacznego :)