Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe łódki z mięsem mielonym

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szkl
drożdże 5 dkg
sól 1/2 łyżeczki
cukier szczypta
woda 1 szkl
śmietana 18 proc 2 łyżki
olej 2,5 łyżki
mięso mielone 30 dkg
papryka czerwona 1/2 szt
papryka żółta 1/2 szt
czosnek 3 ząbki
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
cebula 1 szt
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
pomidor 1 szt
ser żółty 10-15 dkg
mleko 2-3 łyżki
ketchup 3-4 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe łódki z mięsem mielonym

Ciasto: Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem, dodajemy olej, śmietanę i ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto.( w razie potrzeby dosypujemy mąki lub dolewamy wody). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 40 minut.

Farsz: Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanym oleju zarumieniamy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy mięso, podsmażamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojone w kostkę papryki, dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy – podsmażamy ok 5 minut.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części . Z każdej części formujemy owalne placki. Każdy placek smarujemy ketchupem, na środek nakładamy część farszu. Końcówki ciasta ściskamy ze sobą mocno, formując kształt łódki.
Wierzch posypujemy startym żółtym serem i kładziemy plastry pomidora. Ciasto smarujemy mlekiem.

Wkładamy do piekarnika temperatura 180 stopni ok 20-30 minut.

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łucja 11.02.2014 10:48
zjadłabym z przyjemnością :)
SylwiaMagdaSabin 11.02.2014 06:21
Super łódki
Bernadeta1 11.02.2014 00:15
rewelacyjny pomysł i na pewno smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak