Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pijane rodzynki

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 6
cukier 1,5 szklanki
mąka 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao 1 łyżka
Krem:
budyń czekoladowy 2 opakowania
mleko 750 ml
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 2/3 szklanki
masło 200 g
czekolada gorzka 100 g
czekolada mleczna 100 g
masło 100 g
DODATKOWO:
rodzynki 400 g
dżem porzeczkowy 1 słoiczek
spirytus 1 szklanka
woda 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pijane rodzynki

Rodzynki przelewamy wrzątkiem, a następnie przekładamy do słoika i zalewamy spirytusem i wodą, zakręcamy szczelnie i pozostawiamy na co najmniej 2 godziny, by wchłonęły %. Najlepiej rodzynki przygotować dzień przed pieczeniem ciasta.

Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż się lekko rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Po dodaniu wszystkich żółtek, miksujemy jeszcze przez około 3 minuty, po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na średniej wielkości blaszkę, wyłożoną pergaminem.
Biszkopt pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C, około 25 – 30 minut.

Odlewamy około 150ml mleka i rozpuszczamy w nim budynie i obie mąki. Jeśli kolor jest zbyt jasny, można dodać łyżkę kakao. Resztę mleka zagotowujemy, po czym dodajemy do niego cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie wlewamy rozmieszane budynie i gotujemy cały czas mieszając. Ugotowany budyń odstawiamy w zimne miejsce, by wystygł. Najlepiej przykryć go pokrywką, pozostawiając małą szczelinę, by para miała częściowe ujście.

Z wystudzonego budyniu wylewamy wodę, jeśli się zabrała. Następnie miksujemy miękkie masło i stopniowo dodajemy do niego niewielkie ilości budyniu, cały czas miksując. Gotowy krem powinien mieć gładką, jednolitą konsystencję.

Wystudzony biszkopt przekrawamy poziomo na dwie równe części, a następnie dolną warstwę smarujemy równomiernie dżemem, na który nakładamy 2/3 kremu budyniowego i przykrywamy biszkoptem.
Z rodzynek odsączamy alkohol i nasączamy nim wierzch ciasta, po czym smarujemy go pozostałym kremem budyniowym.

Czekolady łamiemy na mniejsze części, po czym rozpuszczamy je w kąpieli wodnej. Gdy czekolada będzie płynna dodajemy do niej masło i ponownie mieszamy do rozpuszczenia. Do płynnej polewy dodajemy odsączone rodzynki. Całość mieszamy, by była jednolita i pozostawiamy, by przestygła, a następnie zimną masę rodzynkowo – czekoladową wykładamy na wierz ciasta i rozprowadzamy równomiernie.

Gotowe ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu na co najmniej 2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 30.03.2016 13:12
może być dobre :)
Mama niejadka 06.12.2014 17:43
ale apetycznie wygląda
IwonaDD 04.03.2014 18:55
fajna nazwa i super ciasto!
mysza75 22.02.2014 09:46
Jakie pyszne ciacho :-)
Anna169Hosz 20.02.2014 10:02
Niebo w gębie!
magda1976 17.02.2014 20:53
Pięknie wygląda i chyba tak samo smakuje
monisia1977 11.02.2014 07:36
fajne ciacho
Megg 10.02.2014 18:55
rewelacyjne ciasto
Cranberry 10.02.2014 18:04
Pyszne ciacho
wwwiolka 10.02.2014 17:52
Uwielbiam to ciasto.
Renata9 10.02.2014 17:40
smaczne ciacho
Krzysztof15 10.02.2014 17:37
palce lizac
Patriszja
Patriszja 10.02.2014 17:04
bardzo apetycznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak