Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka dyniowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryka czerwona 1
miąższ dyni 300 g
cebule 3
maki ( z lekkim czubem), 1 lyzka
Przyprawa uniwersalna kucharek., papryka, pieprz, łyżeczka cukru, kilka kropel soku z cytryny, oregano
rosołu (pół szklanki gorącej wody + poł kostki rosołowej np drobiowej), 1/2 szklanki
słodkiej śmietany 1/2 szklanki
masła krowiego 1 lyzka
oliwa 3 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka dyniowa

Dynie obrac, umyc i pokroic na ok pólcentymetrowe prostokaty, po czym wrzucic do garnka z sola i cukrem, zalac wrzatkiem i gotowac przez ok 8 min, odcedzic. Cebule obrac, umyc i zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Papryke obrac umyc i pokroic w cienkie slupki. Na patelni rozgrzac olej, wrzucic papryke, podsmazyc przez kilka minut (3-5), po czym dodac cebule, smazyc kolejne 2-3 minuty, dodac make, odrobine soli, wymieszac. Zalac rosolem, wymieszac, dodac smietanke, przyprawic sola, pieprzem, papryka i odrobina vegety. W formie do zapiekania ulozyc dynie, zalac sosem, wierzch posypac oregano i wlozyc do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok 30 minut w 200 stopniach (pierwsze 10 minut pieklam w 220, nastepne 20 minut, w 200 stopniach, do zezlocenia). Podawac na cieplo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 19.06.2012 08:29
super
wojr63 01.06.2012 21:04
fantastyczna
czekoladka_m 03.01.2012 18:42
Z dyni nie jadłam, pewnie pyszna:)
tomek18 29.12.2011 09:29
świetna
luna19 17.10.2010 22:08
fajnie wygląda .. jednak do dyni trudno mi sie przekonac .. tylko dżem robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak