Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolowany Boczek

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól 4 łyżeczki
olej 1 łyżka
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżka
papryki słodkiej 2 łyżeczki
majeranek 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 4 łyżeczki
boczek 1,5 kg
Pieprz czarny mielony Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolowany Boczek

Kroki postępowania

1
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać mięso przyprawami: 3 łyżeczki czosnku granulowanego, 3 łyżeczki soli, 2 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczka majeranku, dodać musztardę i olej. Mięso dokładnie natrzeć z każdej strony.
Płat boczku zwinąć mocno w roladę i związać sznurkiem przez całą długość.
Krok 1 - Rolowany Boczek foto
2
Mięso przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wędlinę natrzeć 1 łyżeczką czosnku granulowanego i dwoma łyżeczkami papryki słodkiej. Posypać 1 łyżeczką soli i pieprzu.
Krok 2 - Rolowany Boczek foto
3
Włożyć do rękawa i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez 2 godz. (w zależności jak duży jest boczek). Wędlinę ostudzić.
Krok 3 - Rolowany Boczek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 11.02.2014 21:58
smaczne:))
Mniam 10.02.2014 17:27
Taki domowy jest przepyszny.
andrej 10.02.2014 17:25
Uwielbiam boczek
Milka100 10.02.2014 15:09
wyśmienity boczek
dodi 10.02.2014 14:34
wspaniały!!!!
Janina 10.02.2014 13:50
Wspaniałe swojskie wyroby;)
sasanka 10.02.2014 13:29
Bardzo lubię taką domową "wędlinkę" :) do tego troszkę ćwikły i można zajadać
agnieszka131919 10.02.2014 13:27
na pewno bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak