Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z sosem z łopatki

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gołąbki
kapusta biała 2 szt
ryż 60 dkg
kasza gryczana 30 dkg
cebula 1 szt
sól do smaku
olej do smażenia
sos
łopatka bez kości 1 kg
cebula 1 szt
czosnek 4 ząbki
sól do smaki
masło 3 łyżki
mąka 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z sosem z łopatki

Gołąbki:

Liście kapusty zaparzamy w osolonej wodzie. Osobno zaparzamy ryż i kaszę gryczaną .



Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju.

Ryż i kaszę mieszamy razem z cebulką i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.


Powstały farsz zawijamy w liście kapusty, układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy około 2 godziny w temp. 180 stopni.

Sos:

Mięso z łopatki wieprzowej kroimy na większe kawałki, dajemy do baniaka.

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i dajemy do mięsa.

Wszystko posypujemy przyprawą do gulaszu , papryką słodką , solą i pieprzem czarnym, podlewamy wodą, dodajemy masło, wstawiamy do piekarnika i pieczemy wszystko ponad godzinę .

Mąkę rozrabiamy w odrobinie wody, jak mięso będzie upieczone, to mąką zarabiamy sos, jak zakipi wyłączamy piekarnik.

Mięso można również smażyć na gazie na małym ogniu.



Jak gołąbki będą upieczone wykładamy na talerz, wykładamy z boku mięsko i polewamy sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 30.05.2014 09:18
bardzo dobre
fotoviderek 20.02.2014 07:54
Świetne te gołąbki :)
sasanka 10.02.2014 13:12
Ciekawy pomysł z kaszą gryczaną :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak