Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona pierś kurczaka Eli

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pojedyncze piersi kurczaka,z kością i skórą 5 sztuk
olej do smażenia 6 łyżek
czosnek 6 ząbków
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat 2 łyżki
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka
sól do smaku
mąka pszenna 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona pierś kurczaka Eli

Piersi kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.W dużym rondlu rozgrzać olej,wrzucić piersi kurczaka skórą do dołu,obsmażyć na złoto,odwrócić i obsmażyć z drugiej strony.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Do obsmażonego kurczaka dodać cebulę,czosnek i chwilę przesmażyć razem.Dodać przyprawę do kurczaka,paprykę w proszku,kucharka,pieprz podlać wodą i dusić do miękkości kurczaka.W razie potrzeby dolewać wody do duszącego się kurczaka.Miękkie piersi kurczaka wyjąć.Mąkę wymieszać z 100 ml wody,wlać do sosu z kurczaka,zagotować i dosolić do smaku.Smacznego!

Ja podałam piersi kurczaka z surówką z młodej czerwonej kapusty (przepis w mojej galerii) i ziemniaczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak