Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik z pęczakiem i grzybami

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pęczak 100 gram
ziemniaki 3 sztuki
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1/4 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
olej rzepakowy 1 łyżka
masło 1 łyżka
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
kwiat muszkatu 1/2 łyżeczki
świeży majeranek do podania
borowiki 10 gram
boczek wędzony 100 chudy
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
szponder wołowy 300 gram
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik z pęczakiem i grzybami

Suszone grzyby opłukuję, zalewam szklanką wrzącej wody i odstawiam na kilka godzin, a najwygodniej jest to zrobić dzień wcześniej wieczorem. Następnie gotuję je w wodzie w której się moczyły i odstawiam do przestygnięcia.
W garnku rozgrzewam masło i olej, dodaję pokrojony boczek i przez chwilę podsmażam. Następnie dodaję drobno pokrojoną cebulę, a po chwili rozgnieciony czosnek i smażę mieszając, aż cebula będzie lekko złota.
Do garnka wkładam mięso wołowe i wlewam 2 litry zimnej wody. Całość zagotowuję na dużym ogniu, następnie zmniejszam ogień, dodaję przyprawy i gotuję, aż mięso będzie niemal miękkie.

Dodaję pokrojoną marchewkę, seler, pietruszkę i przez chwilę gotuję. Następnie dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i dokładnie opłukaną kaszę, mieszam i gotuję na wolnym ogniu, aż warzywa i kasza będą miękkie.

Pod koniec gotowania dodaję pokrojone wcześniej ugotowane grzyby wraz z wywarem grzybowym. Jeszcze raz doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Krupnik podaję posypany posiekanym świeżym majerankiem.

*u mnie tradycyjny krupnik jest bez grzybów, pomysł na ich dodanie pochodzi stąd:
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/309597/krupnik-z-grzybami-.html

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 19.03.2015 21:02
próbowałam i uwielbiam :)
Wafelek2601 11.09.2014 07:11
bardzo dobra zupka
mrtikraj 05.09.2014 01:32
Krupnik z grzybami? A to coś nowego! Trzeba wypróbować ! :)
Margo1 01.08.2014 09:20
świetna zupa ,lubię taką
Klausia 22.06.2014 20:59
z grzybami muszę spróbować :)
aginaa 14.06.2014 18:25
wyglada apetycznie
aginaa 05.06.2014 20:57
musi byc pyszne
Dorian 31.05.2014 22:22
apetyczna zupka
kate.500 13.05.2014 21:27
pysznie wyglada
barbara11561 08.05.2014 19:19
z grzybami krupniku też jeszcze nie robiłam,bardzo smacznie wygląda:)
Margo1 29.04.2014 09:38
Apetyczna zupka
Jagódka77 24.04.2014 19:51
pyszności na talerzu, chętnie bym skosztowała
mysza75 23.02.2014 21:17
pyszna zupka
Wacław 14.02.2014 21:31
takie krupniku nie jadłem ,na pewno pyszny !
anemon 13.02.2014 08:03
...i smacznie, smacznie.
ben-ka 12.02.2014 22:44
No pięknie,pięknie....
Alex_M 10.02.2014 12:10
chętnie bym zjadła miseczkę :)
patryska76 09.02.2014 17:41
Musi obłędnie smakować ;-)
w mojej kuchni 09.02.2014 17:14
i można się najeść smacznie..
IwonaDD 09.02.2014 17:03
wygląda mega pysznie
mufinka79 09.02.2014 16:47
Pyszny jest taki krupniczek
Mniam 09.02.2014 16:16
Pyszna i pożywna zupa.
dodi 09.02.2014 15:28
fajna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak