Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z masą w cieście cynamonowo -orzechowym

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SER
ser biały 900 kg
cukier 0,5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 5 sztuk
mąka 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
budyń śmietankowy 1 opakowania
CIASTO
jajko 4 sztuki
cukier 0,5 szklanki
mąka 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
cynamon Prymat 3 łyżki
orzechy 100 g
MASA
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 0,5 l
margaryna 250 g
cukier 1/3 szklanki
POLEWA CZEKOLADOWA
śmietana kremówka 100 ml
czekolada gorzka 2 tabliczki
orzechy mielone 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z masą w cieście cynamonowo -orzechowym

Przygotowujemy ser. Ser mielimy dwukrotnie. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie dodajemy po łyżce sera białego. Na koniec dodajemy budyń w proszku oraz mąki, ciągle miksując. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do sera i delikatnie mieszamy. Gotowy ser wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-45 min. w temp. 180'C. Upieczony sernik pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy ciasto. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier oraz na koniec żółtka. Obie mąki i cynamon mieszamy razem i przesiewamy do masy jajecznej a następnie dodajemy orzechy i delikatnie wszystko mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 min. w temp. 180'C. Upieczony biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie kroimy na dwa płaty. Przygotowujemy masę budyniową. Do szklanki odlewamy pół szklanki mleka. Pozostałe mleko gotujemy. Do mleka w szklance wsypujemy budyń i mieszamy a następnie powoli wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż zgęstnieje. Budyń odkładamy do przestygnięcia. Margarynę miksujemy z cukrem na puch, dodając po łyżce zimnego budyniu. Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę. Ciasto składamy: Płat ciasta biszkoptowego - połowa masy budyniowej - ser - pozostała masa budyniowa - płat ciasta biszkoptowego - polewa - orzechy. Ciasto schłodzić min. 2 godziny. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 17.01.2015 12:49
Super ciacho!
Jolanta40 14.01.2015 19:16
bardzo apetyczny
Kejti 08.03.2014 10:35
Super.uwielbiam serniki :-)
IlonaAlbertos 25.02.2014 23:53
Smakowite ciacho.
adelajda 12.02.2014 05:50
uwielbiam serniki ten będzie mi smakował :)
Jagódka77 11.02.2014 14:25
taki sernik to na pewno rewelacja, wygląda pysznie i tak pewnie smakuje
olkaaa 10.02.2014 08:04
chętnie spróbuję
aginaa 10.02.2014 07:30
wspaniale wyglada
Małgorzata9 09.02.2014 21:44
lubię serniki
Kuchenka 09.02.2014 16:54
bardzo ładny placek
ao_12 09.02.2014 15:54
pyszny serniczek, muszę wypróbować :)
idealme 09.02.2014 14:12
Bardzo smaczny sernik :)
Janina 09.02.2014 13:03
Świetny deserek;)
Romanowka 09.02.2014 12:43
Pyszne ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak