Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Halibut gotowany na parze

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

halibut 4 filety
imbir kawałek
czosnek 3 ząbki
cukinia
marchewka
cebula
oliwa
sól
bazylia
sok z cytryny połowa
ocet balsamiczny 4 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Halibut gotowany na parze

Halibuta umyć, osuszyć. Ząbek czosnku i połowę imbiru pokroić w
plasterki. Natrzeć rybę czosnkiem, imbirem, solą i pieprzem,
skropić sokiem z cytryny i oliwą. Odstawić na dwie godz. do
lodówki. Do naczynia do gotowania na parze wlewamy trochę wody a na
górną część układamy pokrojoną w plasterki marchewkę obsypaną
solą i pieprzem. Na nią wykładamy rybę i przykrywamy cukinią w
plasterkach (też posypujemy solą i pieprzem. Kładziemy na garnek z
gotującą wodą pod przykryciem na 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pozostały czosnek, imbir,
cebulę( wszystko pokrojone w paseczki) Po około 4 minutach dodajemy
sól, pieprz i ocet balsamiczny i smażymy do z karmelizowania sosu.
Halibuta wyjmujemy na warzywa i polewamy z karmelizowanym sosem. Można
podawać z risotto lub makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monia 08.02.2014 19:24
Wszystko wygląda apetycznie :)
adelajda 08.02.2014 19:12
moja ulubiona ryba

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak