Przepis i sposób przygotowania na: Halibut gotowany na parze
plasterki. Natrzeć rybę czosnkiem, imbirem, solą i pieprzem,
skropić sokiem z cytryny i oliwą. Odstawić na dwie godz. do
lodówki. Do naczynia do gotowania na parze wlewamy trochę wody a na
górną część układamy pokrojoną w plasterki marchewkę obsypaną
solą i pieprzem. Na nią wykładamy rybę i przykrywamy cukinią w
plasterkach (też posypujemy solą i pieprzem. Kładziemy na garnek z
gotującą wodą pod przykryciem na 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pozostały czosnek, imbir,
cebulę( wszystko pokrojone w paseczki) Po około 4 minutach dodajemy
sól, pieprz i ocet balsamiczny i smażymy do z karmelizowania sosu.
Halibuta wyjmujemy na warzywa i polewamy z karmelizowanym sosem. Można
podawać z risotto lub makaronem.