pulpeciki z ryżem

pulpeciki z ryżem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowe

    600 gram
  • ryż

    100 gram
  • natka pietruszki

    30 gram
  • śmietana 18 proc

    400 gram
  • koper Prymat

    30 gram
  • mąka ziemniaczna

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz biały Prymat

  • woda letnia

    500 ml
  • liść laurowy

    1 szt
  • kostka rosołowa

    1 szt
  • Bulion grzybowy

    0,5 szt
  • jajko

    1 sztuka
  • ziele angielskie całe

    3 szt
  • smalec

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

mięso mielone wkładamy do miski dodajemy jajko ryż uprzednio ugotowany (1 torebka) i ostudzony. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy natkę pieruszki. Wszystko dokładnie mieszamy. odstawiamy do lodówki na ok 20 min. na patelni rozgrzewamy 1 kostkę smalcu. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy uformowane małe pulpeciki obsmarzamy z karzdej strony.Po obsmarzeniu przekładamy do garka z wodą w którym rozpuściliśmy obydwie kostki rosołowy dodaliśmy liść laurowy oraz ziele angielskie i koperkiem i na małym ogniu dusimy pod przykryciem przez ok 30 min. Po upływie czasu duszenia w miseczce wlewamy śmietanę dodajemy do niej obia rodzaje mąki i rozbijamy na gładką masę. Po rozbiciu delikatnie dolewamy chochlą (5 chochli)gorącego wywarui wszystko łaczymy. Tak przygotowaną zaprawkę wlewamy do ciągle gotującego się sosu z pulpecikami. Razem wszystko zagotujemy i tak trzymamy na małym ogniu ok 5 min od czsu do czasu mieszając. Podajemy z świerzo ugotowanymi ziemniakami i kalafiorem ugotowanym na miękko. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MAR3STA

21.10.2010 16:58
Koniecznie muszę wypróbować

halina17

03.08.2010 08:09
Dobry przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat