Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe 0% nabiału

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
drożdże świeże 50 g
cukier 1/2 szklanki
otręby pszenne 1/2 szklanki
olej 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe 0% nabiału

Kroki postępowania

1
Robimy zaczyn- do miski rozdrabniamy drożdże, dosypujemy cukier, dolewamy ok 1/4 szklanki wody ciepłej (NIE GORĄCEJ!) i zasypujemy to 3 łyżkami mąki z 2 szklanek potrzebnych do ciasta. Całość mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 30 min, aż zaczyn zacznie pracować.
Krok 1 - Drożdżowe 0% nabiału foto
2
Po tym czasie wsypujemy mąkę, otręby, olej, rodzynki i zagniatamy ciasto, dolewając do 1/2 szklanki wody, nie więcej (liczymy razem z wodą użytą do zaczynu). Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30-60 min do wyrośnięcia
Krok 2 - Drożdżowe 0% nabiału foto
3
Dzielimy ciasto na 2 i rozciągamy. Odkładamy na chwilę, żeby ciasto odpoczęło. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 st. C ok 30-40 min.
Krok 3 - Drożdżowe 0% nabiału foto
4
Po upieczeniu czekamy aż wystygnie i kroimy
Krok 4 - Drożdżowe 0% nabiału foto
5
Podajemy :)
Krok 5 - Drożdżowe 0% nabiału foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 11.02.2014 11:57
świetny przepis
irenka 08.02.2014 21:10
ciekawy przepis,na pewno pyszne ciasto
Noruas 08.02.2014 12:21
Wygląda szybko i smacznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak