CIASTO CZEKOLADOWE - MURZYNEK

CIASTO CZEKOLADOWE - MURZYNEK

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1 kostka
  • woda

    5 łyżek
  • cukier

    1 i 1/2 cukru
  • kakao

    3 łyżki
  • jajka

    4 sztuki
  • mąka

    1 i 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać wodę, 1,5 szklanki cukru i 3 łyżki kakao - zagotować i ostudzić. Odlać 1/2 szklanki na polewę ciasta po upieczeniu.
Oddzielamy żółtka od białek, z białek ubijamy pianę.
Resztę składników mieszamy i wyrabiamy ciasto - dodajemy do całości ubita pianę.
Wszystkie połączone składniki wlewamy na formę do pieczenia i pieczemy w temp. 180 st. około 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe.
Możemy dodać do ciasta rodzynki lub orzechy.
Upieczone ciasto polewamy odstawioną masa kakaową lub cukrem pudrem

Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

plocia

16.12.2012 13:01
Mniam, takie ciasto potrafię zjeść sama

iwona332

01.08.2011 12:08
super

Barbara55

13.05.2011 18:43
słodkie

kielcok1

28.04.2011 16:53
murzynki są fajne

IlonaAlbertos

23.12.2010 23:39
Lubię murzynki.

PaniMISIOWA

29.10.2010 17:41
murzynek robiła moja mama jak byłam mała i teraz mam do niego duży sentyment...

Krzysztof42

02.07.2010 14:25
lubię murzynki

Gosia_60

17.05.2010 22:56
Lubię takie i często piekę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat