Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka łaciata

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 30 dkg
cukier kryształ 1,5 szkl
jajko 10 szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao
rum
mąka 3 szkl
skórka z pomarańczy lub limonki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka łaciata

Kroki postępowania

1
Smarujemy blachę - formę margaryną i posypujemy bułką tartą.
Krok 1 - Babka łaciata foto
2
Ucieramy margarynę z cukrem.
Krok 2 - Babka łaciata foto
3
Następnie dodajemy jajka tylko same żółtka, a białka dajemy do oddzielnej miski.
Krok 3 - Babka łaciata foto
4
Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
Krok 4 - Babka łaciata foto
5
Następnie olejek rumowy i skórkę z pomarańczy.
Krok 5 - Babka łaciata foto
6
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy.
Krok 6 - Babka łaciata foto
7
Tak przygotowane ciasto przekładamy dużą łyżką do formy.
Krok 7 - Babka łaciata foto
8
Po przełożeniu w donicy zostawiamy trochę masy.
Krok 8 - Babka łaciata foto
9
Do ciasta zostawionego dodajmy kakao według uznania.
Krok 9 - Babka łaciata foto
10
Na wierzchu robimy 6 kupiczek z ciemnego ciasta po czym wkładamy widelec w środek i obkręcamy dotykając jednocześnie do dna formy tak aby ciasto po upieczeniu i pokrojeniu ładnie wyglądało :)
Krok 10 - Babka łaciata foto
11
Pieczemy 60 min temp 180 stopni.
Krok 11 - Babka łaciata foto
12
Smacznego :)
Krok 12 - Babka łaciata foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 12.10.2016 18:30
dobra babka
gibli 07.03.2014 15:06
smaczna babka:)
Piotr-21 15.02.2014 15:00
pyszna babka
Maniek2 08.02.2014 15:26
fajna babka
Kuchenka 07.02.2014 19:38
świetnie wygląda
Anna20 07.02.2014 16:36
smacznie wygląda :)
mitek111 07.02.2014 16:34
pięknie wyrosnięta
Marta1986 07.02.2014 12:16
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak