Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

******** serce drożdżowe z nutą cynamonu,kardamonu i brązowego cukru *****

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
drożdże 1/2 kostki
jajko 3 sztuki
cukier 1/2 szklanki
mleko 1 szklanka
masło do ciasta 100 gram
cynamon , ,
kardamon , ,
cukier brązowy , ,
masło roztopione , ,

Przepis i sposób przygotowania na: ******** serce drożdżowe z nutą cynamonu,kardamonu i brązowego cukru *****

z drożdży ,ciepłego mleka ( 6-7 łyżek ) i cukru ( 1 łyżka ) robię rozczyn i pozostawiam na 15 minut.
w tym czasie jajka ubijam z resztą cukru,mąkę przesiewam do miseczki ,rozpuszczam masło ,podgrzewam mleko.
w naczyniu mieszam cynamon, kardamon i brązowy cukier.
jak rozczyn urośnie dodaję go do przesianej mąki ,wlewam ubite jajka i małymi porcjami wlewam mleko i rozpuszczone masło wyrabiam ręcznie do momentu aż masa będzie odchodzić od ręki.
odstawiam do wyrośnięcia ( powinno podwoić objętość)
jak cisto wyrośnie przekładam na blat i dzielę ciasto na 20 części ,z każdej wałkuję prostokąt smaruję rozpuszczonym masłem posypuję mieszanką i zwijam w rulonik który na całej długości nacinam .
końce zlepiam nadając kształt serca.odstawiam na 15 minut.
piekę w temp.180 stopni .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mitek111 06.02.2014 15:20
ciekawa kompozycja smakowa
Magula 06.02.2014 13:58
fajne serducha
Romanowka 06.02.2014 11:50
Muszą pięknie pachnieć i super smakować!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak