Przepis i sposób przygotowania na: "Rosołek" wielowarzywny z czipetkami
Następnie kolejno obieramy i kroimy korzeń selera, pietruszkę, marchewkę, paprykę oraz seler naciowy.
Przygotowane warzywa oraz obrane cebule i czosnek wrzucamy do gotującego się mięsa i ziemniaków. Gotujemy na małym ogniu około 45 minut.
Po tym czasie dodajemy fasolkę. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości fasolki.
W międzyczasie przygotowujemy ciasto na czipetki. W kubku mieszamy mąkę z jajkiem i taką ilością wody żeby ciasto było plastyczne i bardzo gęste.
Następnie bierzemy po pół łyżeczki ciasta i za pomocą noża rozciągamy je tworząc jakby spiralkę. Po kolei wrzucamy każdą kluseczkę do gotującej się zupy.
Natkę pietruszki drobno siekamy i posypujemy nią gotową zupę na talerzu.