Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek pieczony

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płat surowego boczku 1 sztuka
czosnek 4-5 ząbków
pieprz 2 szczypty
sól 1 łyżeczka
papryka mielona 1/2 łyżeczki
przyprawa delikat 1 łyżeczka
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony

Płat boczku o wadze 1-1,5 kg.
Boczek rozcinamy ostrym nożem na większy płat.Czosnek obieramy i zgniatamy za pomocą praski do czosnku.

Płat boczku nacieramy solą i zgniecionym czosnkiem.

Następnie posypujemy reszką przypraw.

Tak przyprawiony boczek zwijamy w roladę ( mi nie wyszła ładna ponieważ miałam mały płat boczku)

Roladę boczkową obwiązujemy nitką spożywczą a następnie folią do żywności.Odkładamy w chłodne miejsce (np.do lodówki) na 48 godzin.

Po upływie tego czasu odwijamy boczek z folii,smarujemy olejem i układamy w naczyniu żaroodpornym z przykrywką.

Pieczemy przykryty w 180°C przez 2 godz.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 16.02.2014 15:23
wygląda bardzo smacznie!
Przepisy Joanny 13.02.2014 14:33
pyszna swojska wędlinka, często piekę bo moja rodzinka za nim przepada:)
artur7 06.02.2014 15:06
same pysznosci
halina17 06.02.2014 14:29
Uwielbiam pieczony boczek.
gosiag 06.02.2014 12:20
Boczus palce lizać
babajaga1969 06.02.2014 11:52
jaki pyszny
brioszka 06.02.2014 10:55
bardzo apetyczny:)
patryska76 06.02.2014 10:54
Piękny boczuś ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak