Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka w oliwie

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 3 ząbki
mięta liście 4 szt
sól 2 łyżki
papryczka chili
ocet winny 0.5 szklanki
oliwa 1.5 szklanki
papryka 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka w oliwie

Umyte i oczyszczone papryki pokroić w cienkie paseczki. Umieścić je na sitku i posypać sola. Na wierzchu ułożyć listki mięty i kawałki czosnku. Całość przykryć talerzem i obciążyć np. słoikiem z woda.
Tak przygotowane papryki pozostawić na sitku przez 3 dni, mieszając je co jakiś czas.
Po upływie 3 dni przełożyć papryki do naczynia i zalać je octem. Po 45 minutach odcedzić je i dokładnie wysuszyć na ściereczce.
Tak przygotowane przełożyć do czystego słoika wraz z papryczka chili i zalać oliwa.
Doskonała do kanapek i bruschetty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 15.02.2014 10:29
fajna propozycja ,takiej papryki nie jadłam i nie robiłam jeszcze
ben-ka 15.02.2014 08:40
Dla mnie,to też coś innego:)
Wacław 14.02.2014 10:53
na pewno pyszne,z checią bym spróbował :-)
barbara11561 12.02.2014 15:18
ciekawy przepis,nie jadłam jeszcze takiej:)
Katarzyna/kate1980 09.02.2014 22:10
bardzo fajny przepis
Grazyna0211 08.02.2014 12:05
świetna ta papryka
Alex_M 07.02.2014 11:07
fajny pomysł
berys18 07.02.2014 09:06
świetna ta Twoja papryka
romanrafal
romanrafal 06.02.2014 14:30
pyszna papryczka
patryska76 06.02.2014 10:57
Ciekawa receptura ;-)
ONY_za_kare 06.02.2014 10:57
świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak