Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawowy torcik dla Dziadka

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
mąka 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
orzechy laskowe 20 gram
mielona kawa 1 łyżka czubata
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier 6 łyżek
jajko 3 sztuki
krem maślany:
margaryna tortowa 100 gram
cukier puder 2,5 łyżki
amaretto 2 łyżki
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
krem budyniowy
mleko 250 ml
budyń śmietankowy 1 opakowanie
żółtko jajek 1 sztuka
margaryna 100 gram
cukier puder 4 łyżki
sok z pomarańczy 1/2 sztuki
dekoracja
smietana kremowa 250 ml
śmietan fix 1 opakownanie
cukier wanilinowy 1 opakowanie
jabłko
pomarańcza
tortownica 17cm
kawa 1 (mielona)
kawa 1/2 (mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: Kawowy torcik dla Dziadka

Kroki postępowania

1
Ciasto:

Orzechy zmielić ( w blenderze lub w młynku do kawy). Obie mąki przesiać, dodać proszek oraz kawę i zmielone orzechy. Wymieszać. Odłożyć na bok.
Krok 1 - Kawowy torcik dla Dziadka foto
2
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie.
Krok 2 - Kawowy torcik dla Dziadka foto
3
Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 3 krążki.
Krok 3 - Kawowy torcik dla Dziadka foto
4
Krem maślany:

Margaryną musi być miękka. Do miski przełożyć margarynę dodać cukier i utrzeć na gładki krem. Dodać amaretto oraz kawę rozpuszczalną i dobrze wymieszać składniki.
Krok 4 - Kawowy torcik dla Dziadka foto
5
Krem budyniowy:

Z 250 ml odlać 50 ml a resztę zagotować. W pozostawionym mleku wymieszać proszek budyniowy, przelać do wrzącego mleka. Zagotować gęsty budyń i ostudzić. Przykryć folią spożywczą i wstawić do zimnej wody.

Do miski przełożyć margarynę, dodać cukier i utrzeć na gładko. Następnie dodać kawę, sok z pomarańczy i żółtko. Ponownie dobrze utrzeć. Na koniec łyżka po łyżce dodawać zimny budyń i wymieszać krem.
Krok 5 - Kawowy torcik dla Dziadka foto
6
Wykonanie:

Na paterze położyć pierwszy krążek, zapiać obręcz tortownicy, nasączyć 1/3 przygotowanego ponczu. Rozsmarować cały krem maślany i położyć drugi krążek ciasta i lekko go docisnąć. Napączować. Rozsmarować połowę kremu budyniowego i położyć ostatni krążek ciasta i znów lekko docisnąć. Nałożyć ostatnią porcję ponczu i pozostały krem. Odłożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Krok 6 - Kawowy torcik dla Dziadka foto
7
Dekoracja:

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem,zagęstnikiem oraz kawą. Szprycą zrobić małe rozetki na bokach tortu i większe na wierzchu. Jabłko i pomarańcza ułożyć dekoracyjnie na wierzchu tortu. Schłodzić jeszcze przez godzinę. Smacznego!
Krok 7 - Kawowy torcik dla Dziadka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 06.02.2014 20:50
poproszę o kawałeczek
Rafał10 06.02.2014 13:36
ale piękny, dziadzio pewnie był zadowolony i dumny :)
monikaT83 06.02.2014 09:36
Prześlicznie dziękuję za miłe słowa:) jeszcze półtora roku temu torty na przyjęcia zamawiałam a teraz nie wyobrażam sobie,żeby sama go nie przygotować:)
pawel123 06.02.2014 09:29
ale pyszności
Ola1984 06.02.2014 08:53
Bardzo fajny torcik :)
agnieszka214 06.02.2014 08:31
ładny torcik
Milka100 06.02.2014 08:18
cudowny kawowy tort
Wiesława1 06.02.2014 07:54
fajny torcik
iziona 06.02.2014 07:52
Dla takiego torcika mogę nawet zostać dziadkiem :)
Aga-25 06.02.2014 07:48
superowy!!!!!!!!
Agnieszka-87-25 06.02.2014 07:39
bajkowy wypiek
marcia7 06.02.2014 01:01
dobry też na walentynki
msmariusz 05.02.2014 23:03
taki piękny
Renataj 05.02.2014 23:00
Apetyczny przepis i fantazyjna dekoracja.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak