Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

beziki kardamonowo-cynamonowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 5 szt
kardamon 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
ocet winny 1 łyżeczka
mąka ziemniaczna 1 łyżeczka
cukier puder 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: beziki kardamonowo-cynamonowe

Białka ubić na sztywną pianę (przed ubiciem powinny zyskać temperaturę pokojową). Przesiać cukier puder oraz mąkę, dodać cynamon, kardamon oraz ocet. Ubijać dalej. Piana ma być lśniąca, średnio gęsta, a przy tym lekka (ma sprawiać wrażenie puchu.
Ubitą pianę przełożyć do rękawa cukierniczego, na papier do pieczenia wyciskać małe beziki w dowolnych kształtach.
Piekarnik nagrzać do 180C. Wstawić blachę z bezami. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 160C. Piec ok. 50min. Suszyć w otwartym piekarniku najlepiej całą noc, jeśli beziki pieczemy wieczorem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 06.02.2014 07:53
Nie umiem upiec bez :( ale zjadłabym z wielką ochotą do porannej kawki
Renata9 06.02.2014 07:22
pomysłowe bezy
mitek111 05.02.2014 22:21
wyglądają smakowicie obiecująco
Marta1986 05.02.2014 22:01
pyszności mniam
sasanka 05.02.2014 21:51
Ciekawy pomysł z tym kardamonem :) ja lubię dodawać go do kawy ale chyba czas dosypać do bezy :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak