Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
kapusta biała 1/2 główka
kiełbasa 2 laski
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
łopatka bez kości 1 kg
przecier pomidorowy 3 łyżki
ziele ankielskie kilka ziaren
pieczarki 30 dag
cebula 2 sztuki
wędlina 30 dag
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos

Kapuste kiszoną 3-krotnie płuczemy z nadmiaru kwasu, odciskamy i gotujemy do miękkości. Głowkę kapusty szatkujemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem przypraw. Kiedy obie kapusty będą miękkie łączymy je ze sobą. Kiełbasę, cebulę i pieczarki kroimy na półtalarki - podsmażamy. Łopatkę z dodatkiem dowolnych przypraw zapiekamy w piekarniku, studzimy, kroimy w niewielkie kawałki i razem z powstałym sosem przekładamy do bigosu, wędlinę kroimy w kostkę. Łączymy ze sobą wszystkie skłądniki, dodajemy przecier, podlewamy winem. Doprawiamy do smaku.
Oczywiście ... najlepsze bigosy najlepiej smakują wtedy gdy nabiorą tzw. \"mocy urzedowej\" czyli na drugi, trzeci dzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 26.10.2015 15:23
wspaniały bigos
mamusia1 30.04.2014 11:07
bardzo smaczny bigos
goofy9 14.03.2011 17:14
polecam bo nie tylko pysznie wygląda :)
pigila
pigila 14.03.2011 15:28
super
Smakosz6 27.08.2010 15:50
ale super wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak