Bigos

Bigos

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • kapusta biała

    1/2 główka
  • kiełbasa

    2 laski
  • wino czerwone wytrawne

    1 szklanka
  • łopatka bez kości

    1 kg
  • przecier pomidorowy

    3 łyżki
  • ziele ankielskie

    kilka ziaren
  • pieczarki

    30 dag
  • cebula

    2 sztuki
  • wędlina

    30 dag
  • liść laurowy

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapuste kiszoną 3-krotnie płuczemy z nadmiaru kwasu, odciskamy i gotujemy do miękkości. Głowkę kapusty szatkujemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem przypraw. Kiedy obie kapusty będą miękkie łączymy je ze sobą. Kiełbasę, cebulę i pieczarki kroimy na półtalarki - podsmażamy. Łopatkę z dodatkiem dowolnych przypraw zapiekamy w piekarniku, studzimy, kroimy w niewielkie kawałki i razem z powstałym sosem przekładamy do bigosu, wędlinę kroimy w kostkę. Łączymy ze sobą wszystkie skłądniki, dodajemy przecier, podlewamy winem. Doprawiamy do smaku.
Oczywiście ... najlepsze bigosy najlepiej smakują wtedy gdy nabiorą tzw. \"mocy urzedowej\" czyli na drugi, trzeci dzień.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ttrytka

26.10.2015 15:23
wspaniały bigos

mamusia1

30.04.2014 11:07
bardzo smaczny bigos

goofy9

14.03.2011 17:14
polecam bo nie tylko pysznie wygląda :)

pigila

14.03.2011 15:28
super

Smakosz6

27.08.2010 15:50
ale super wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat