Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec wędzony spod żeberek

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
żeberka wędzone 1/2 kg
smalec 250 g
papryka mielona wędzona
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec wędzony spod żeberek

W szerokim garnku z grubym dnem rozpuścić smalec i dolać olej. Żeberka surowe podzielić na mniejsze kawałki, natrzeć papryką słodką i włożyć do stopionego ale chłodnego smalcu. Żeberka wędzone podzielić na mniejsze kawałki i włożyć do tłuszczu. Dodać paprykę wędzoną i całość ogrzewać na małym płomieniu przez 60-80 minut. Kiedy mięso jest miękkie, odcedzić przez gęste sito i pozostawić na nim do odcieknięcia. Tłuszcz rozgrzać, a w tym czasie pokroić drobno (lub zmielić) mięso z żeberek i umieścić w niewielkich słoiczkach zalać rozgrzanym smalcem, zakręcić i pozostawić do ostygnięcia. Zimny smalec włożyć do lodówki.

Mozna też osobno zlać czysty tłuszcz, a mięso wykorzystać do obiadu lub jako dodatek do kanapki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 12.05.2014 07:33
muszę zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak