Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Róże karnawałowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 350 g
żółtko jajek 6 szt
masło 50 g
rum 3 łyżki
jajko 2 szt
śmietana 18 proc 1/4 szklanki
Wiśnie w spirytusie
tłuszcz do smażenia
sól
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Róże karnawałowe

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać do miski, daodać pokrojone masło i wymieszać.
Krok 1 - Róże karnawałowe foto
2
Dodac 7 żółtek jedno jajko (jedno białko zostawiamy do sklejania), śmietanę. Dokłądnie wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać szczyptę soli i rum.
Krok 2 - Róże karnawałowe foto
3
Ciasto rozwałkować na grubość 1-2 mm . Na każdą różę potrzebne są trzy krążki różnej wielkości. Brzegi krążków naciąć nożem ( duże koło nacięłam 8 razy mniejsze po 4), środki smarować białkiem z jajka i mocno docisnąć.
Krok 3 - Róże karnawałowe foto
4
Wkładać róże do garnka z rozgrzanym tłuszczem ( u mnie smalec), wierzchołkami na dół. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe odsączać na papierowym ręczniku.
Krok 4 - Róże karnawałowe foto
5
Na środek każdej róży nakładać jedną (lub pół) wiśnię. Posypać cukrem pudrem.
Krok 5 - Róże karnawałowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 11.03.2014 10:16
piękne różyczki
ONY_za_kare 06.02.2014 10:57
moja mama zawsze takie robiła
noninka77 05.02.2014 16:56
wspaniałe wyszły:)
Mniam 05.02.2014 16:44
Lubię te róże za to jakie są śliczne.
Janina 05.02.2014 16:08
Fajne ciasteczka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak