Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skrzydełka w zalewie pomidorowej

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 1 kilogram
sól do smaku
pieprz do smaku
bułka tarta pikantna 1 szklanka
jajko 2 sztuki
woda 2 szklanki
przecier pomidorowy 2 łyżki
cebula 4 sztuki
ocet 10 % 1/2 szklanki
cukier 2 łyżki
papryka mielona do smaku
olej 1/2 szklanki
bulion 1 kostka
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 8 sztuk
ketchup 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka w zalewie pomidorowej

Kroki postępowania

1

Skrzydełka ugotować w kostkach bulionowych, ostudzić. Pospać przyprawami i panierować w jajku i bułce, usmażyć na złoty kolor.

Krok 1 - Skrzydełka w zalewie pomidorowej foto
2

Wodę zagotować, dodać pokrojoną w piórka cebulę, ziele, liście. Następnie dodać ocet, olej, ketchup, przecier, cukier, sól, pieprz.

Krok 2 - Skrzydełka w zalewie pomidorowej foto
3

Ciepłą zalewą zalać usmażone skrzydełka ułożone w głębokim naczyniu.

Krok 3 - Skrzydełka w zalewie pomidorowej foto
4

Całość odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 dni. Gotowe!

Skrzydełka mogą stać w zalewie przez tydzień lub dłużej, jak zapasteryzujemy.

Krok 4 - Skrzydełka w zalewie pomidorowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka131919 05.02.2014 19:22
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak