Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocne baranki

5.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Wielkanocne baranki na świątecznym stole zaprezentują się doskonale. Pozwolą nacieszyć oko najmłodszym domownikom i podniebienie łasuchom. Polecamy ten przepis na domowe wielkanocne dekoracje. 

Składniki:

Ciasto:

mąka 0,5 kilograma
mleko 0,75 szklanki
rozpuszczona margaryna 0,5 kostki
drożdże 5 dag
cukier 0,5 szklanki
jajko 3 sztuki
jajko 1 sztuka
budyń 1 opakowania
mleko 0,5 litra
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier do smaku
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
żółtko jajek 2 sztuki

Kruszonka:

cukier 3-4 łyżki
mąka 4 łyżki
margaryna 7

Dodatkowo:

rodzynki

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocne baranki

Przepis na słodkie i kruche wielkanocne baranki z kruszonką, oczkami w postaci rodzynek oraz brzuszkami wypełnionymi słodkim budyniem. To smaczna dekoracja świątecznego stołu, którą pokochają szczególnie najmłodsi domownicy. 

Kroki postępowania

1

Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka. Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany.

Gotowy rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy do niego jajka ubite z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Ciasto ma odchodzić od ręki.Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

Gotujemy budyń, przygotowujemy szablon (zarys baranka) oraz kruszonkę.

Krok 1 - Wielkanocne baranki foto
2
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Do ciasta przykładamy przygotowany szablon i wycinamy zarys baranka.
Krok 2 - Wielkanocne baranki foto
3
Wycięte baranki układamy na blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Krok 3 - Wielkanocne baranki foto
4
Z resztek ciasta wykonujemy uszy , kształtem przypominają one łezkę.
Krok 4 - Wielkanocne baranki foto
5
Tak przygotowane przyklejamy barankom. Także smarujemy je jajkiem. Z rodzynek wykonujemy oczy.
Krok 5 - Wielkanocne baranki foto
6

Na środki baranków (w miejscu brzuszka) wykładamy po około 2 łyżki letniego budyniu.

Krok 6 - Wielkanocne baranki foto
7
Całość posypujemy kruszonką i pieczemy około 20 minut w 180˚C.
Krok 7 - Wielkanocne baranki foto
8
Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń, żółtka oraz mąkę. Gotujemy budyń i lekko studzimy.
Krok 8 - Wielkanocne baranki foto
9
Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc posypkę.
Krok 9 - Wielkanocne baranki foto
10

Baranki idealne na Wielkanoc. Pyszne, mięciutkie z chrupiącą kruszonką. Dzieci były nimi zachwycone!

Krok 10 - Wielkanocne baranki foto

Warto upiec większe stadko wielkanocnych baranków z kruszonką, bo małe łasuchy mogą niczym wilki, schrupać kilka owieczek zanim skończą się święta. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 13.03.2016 21:45
idealne do wielkanocnego koszyczka
gusia1000 20.02.2014 22:34
Cieszą oko dzieci.
smakołyk 20.02.2014 08:51
Śliczne te baranki, muszę zrobić na święta
Dorota59 07.02.2014 12:53
wow, wyglądają ślicznie
Anna20 06.02.2014 23:31
śliczne baranki :)
pierniczkowo 06.02.2014 10:37
piękne baranki :)
w mojej kuchni 06.02.2014 07:27
szkoda jeść,takie śliczne
Barbara13 05.02.2014 21:39
świetne baranki :) idealne do wielkanocnego koszyczka :)
noninka77 05.02.2014 17:00
wspaniałe...aż szkoda je zjeść:)
Mniam 05.02.2014 16:56
Jakie cudowne baranki! Śliczności!
Grazyna0211 05.02.2014 15:11
śliczne te baranki
kupiska 05.02.2014 14:40
Jak slodko wyglada...
matesko 05.02.2014 14:19
piękna dekoracja stołu wielkanocnego
Romanowka 05.02.2014 14:18
Piękne baranki, chyba muszę zakupić taką foremkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak