Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na dwóch zaczynach

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas
mąka żytnia 70g typ2000
woda 60 g
zakwas żytni 5 g
levain:
mąka pszenna 70g typ650
woda 90 g
zakwas żytni 10 g
* CIASTO WŁAŚCIWE:
mąka pszenna 690g typ 650
mąka pszenna 80g typ 2000
woda 460 g
sól 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na dwóch zaczynach

Kroki postępowania

1
W jednej misce wymieszać składniki na zakwas żytni, w drugiej misce wymieszać składniki na levain. Przykryć i odstawić na około 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Krok 1 - Chleb na dwóch zaczynach foto
2
Następnie levain i zakwas żytni wymieszać z 460 g wody.
Krok 2 - Chleb na dwóch zaczynach foto
3
Wlać do miski z mąką pszenną typ 650 i typ 2000. krótko wymieszać. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie dodać sól i zagniatać kilka minut (można to zrobić w maszynie do chleba lub robocie). Odstawić na 2,5 godziny. W tym czasie złożyć ciasto dwukrotnie, po 50 minutach i po 100 minutach od rozpoczęcia fermentacji.
Krok 3 - Chleb na dwóch zaczynach foto
4
Ciasto przełożyć do formy (u mnie duża keksówka) i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i piec 40 minut.
Krok 4 - Chleb na dwóch zaczynach foto
5
Wystudzić na kratce. Kroić po całkowitym ostudzeniu.
Krok 5 - Chleb na dwóch zaczynach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 14.02.2014 12:59
ciekawy sposób :)
adelajda 11.02.2014 16:50
smaczny chlebek :)
anemon 08.02.2014 09:23
Jak zwykle u Ciebie chleb wspaniale się prezentuje.
Alex_M 06.02.2014 11:12
@pierniczkowo, dzięki :) chlebki to mnie chyba lubią i zawsze się udają ;)
pierniczkowo 06.02.2014 10:42
pięknie wyrósł, zresztą jak zawsze :)
Alex_M 05.02.2014 21:48
@Migotka, dziękuję :) @Renata, koniecznie wyhoduj zakwas :)
migotka28 05.02.2014 21:10
świetny chlebuś zreszta jak wszystkie twoje chlebki
Renata9 05.02.2014 17:05
pyszny chlebuś, ja jeszcze nigdy nie piekłam chleba na zakwasie tylko na drożdżach
Mniam 05.02.2014 17:03
Cudowny wypiek.
Alex_M 05.02.2014 16:23
@olla85, jeśli będziesz miała zakwas to już później łatwo ;)
Alex_M 05.02.2014 16:23
dziękuję Wam :*
Janina 05.02.2014 16:10
Smaczne te Twoje chlebki;)
Beatris 05.02.2014 14:21
Można się rozsmakować w Twoich chlebkach. Każdy kolejny równie wspaniały.
gosiag 05.02.2014 13:59
zawsze domowy jest najlepszy . Wygladoa super.
Mati13 05.02.2014 13:45
jak pysznie wygląda!
malaczarna23 05.02.2014 13:40
uwielbiam takie domowe chlebusie
olla85 05.02.2014 13:17
Piękny chlebuś :) Muszę kiedyś w końcu podjąć wyzwanie i też zrobić w końcu chlebek na zakwasie. Może coś mi z tego wyjdzie ;)
dodi 05.02.2014 12:58
domowy najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak