Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowo -ziemniaczane buły z farszem mięsnym z kapustą

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 1/2 kg
mleko 1/2 szklanki
cukier 1 łyżeczka
jajko 1 szt
drożdże 5 dag
kapusta kiszona 25 dag
smalczyk roślinny 2 łyżki
mięso mielone 30 dag
cebula 1 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowo -ziemniaczane buły z farszem mięsnym z kapustą

Ziemniaki ok 1 kg obieramy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i przepuszczamy przez praskę. Kapustę kiszoną gotujemy ok 15 min. Po ugotowaniu studzimy i siekamy. Cebulę siekamy. Na patelni rozpuszczamy smalczyk roślinny dodajemy posiekaną cebulę smażymy chwilę i dodajemy posiekaną kapustę - chwilę smażymy i dodajemy mięso mielone. Mieszamy - doprawiamy pieprzem do smaku. Smażymy ok 6 min. Odstawiamy i studzimy.
Robimy rozczyn drożdżowy. Do letniego mleka ok 1/2 szklanki dodajemy drożdże - mieszamy , dodajemy łyżeczkę cukru - mieszamy. Posypujemy mąką ok 1 łyżka i odstawiamy aby rozczyn wyrósł. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól , zmiażdżone ziemniaki i jajko. Następnie dolewamy wyrośnięty rozczyn drożdży. Wyrabiamy ciasto. Bierzemy po kawałku spłaszczamy na dłoni nakładamy farsz i zlepiamy tworząc bułeczki. Bułeczki układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy na złoto w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 05.02.2014 11:09
ale one musza być smaczne
krystyna330 05.02.2014 10:34
ale pyszności mniam
Pyszota 05.02.2014 10:32
wyglądają bardzo zacęcająco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak