Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baza (na tort pavlova)

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 4 średnie
cukier 1,5 kubka
ocet winny 3/4 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1 płaska łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Baza (na tort pavlova)

Kroki postępowania

1
Białka ubijać na średnich obrotach przez 4 minuty, następnie ciągle ubijając dodawać cukier łyżeczka po łyżeczce aż do momentu dodania całego, miksować około 10 min. Na koniec dolać ocet winny oraz wsypać mąkę ziemniaczaną i miksować około 3 min.
Krok 1 - Baza (na tort pavlova) foto
2
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Papier do pieczenia wyłożyć na blaszce.

My zrobiliśmy bezę która miała służyć jako wierzch ciasta i rozłożyliśmy białka na papierze do pieczenia na odrysowanym okręgu o średnicy 22 cm, na tort pavlova okrąg będzie mniejszy, około 18 cm.

Dość szybko i sprawnie rozłożyć białka na okręgu.
Krok 2 - Baza (na tort pavlova) foto
3
Wstawić białka do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni, piec:
- bezę 22cm- 20 minut,
- pavlova 18cm- 30 minut,

Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec:
- bezę 22cm- 1 godzinę,
- pavlowa 18cm- 1,5 godziny.

Po tym czasie wyciągnąć i poczekać aż ostygnie w temperaturze pokojowej, następnie można włożyć do lodówki. Zjadać z owocami, sosami, curdami :)
Krok 3 - Baza (na tort pavlova) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 06.02.2014 19:06
to jeden z najsmaczniejszych deserów :)
dwa pokoje z kuchnią 05.02.2014 11:19
aż przełknęłam ślinę :) super wygląda
agnieszka131919 05.02.2014 11:13
uwielbiam bezę
Pyszota 05.02.2014 10:32
do schrupania
usmiech 05.02.2014 09:32
dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak