Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małe tarty z jabłkami prażonymi

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
masło 20 dag
cukier 1 łyżka
sól
żółtko jajek 2 szt
śmietana 1 łyżka
jabłka 1 kg
cynamon 1 szt
cukier brązowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Małe tarty z jabłkami prażonymi

Na stolnice wysypujemy przesiana mąkę do niej siekamy zimne masło. Robimy dziurkę i dodajemy żółtka i cukier. Wszystko razem szybko siekamy. Ugniatamy ciasto , formujemy kulę zawijamy w folie spożywcza i wstawiamy do lodówki na min 40 min. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę . Na patelnię dajemy brązowy cukier chwilę podgrzewamy i dodajemy kawałek cynamonu. Następnie pokrojone jabłka. Smażymy na małym ogniu.
Ciasto kruche wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy. Wycinamy kółka i wykładamy nimi małe okrągłe foremki. Ja użyłam foremek do mufinek. Nakłuwamy ciasto widelcem nakładamy łyżkę jabłek. Resztki ciasta z wycinania kółek zlepianym w kule i wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Następnie ścieramy na tarce duże oczka na jabłuszek- tworząc jakby kruszonkę. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika - zmniejszamy do 180 i pieczemy ok 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 05.02.2014 20:30
apetycznie wyglądają
treonina 05.02.2014 09:36
moje smaki
PaniMISIOWA 05.02.2014 09:27
wyglądają apetycznie
as28 05.02.2014 08:34
mniam mniam
aisoglam 05.02.2014 07:35
Pysznie się prezentują te tarty :)
Ola1984 05.02.2014 07:29
Pyszne tarty :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak