Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawior z bakłażana

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 2 szt
ząbek czosnku 3 szt
cytryna 1 szt
oliwki czarne 30 szt
natka pietruszki 1 peczek
oliwa 2-3 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kawior z bakłażana

Kroki postępowania

1
Bakłażany umyć a następnie przekroić wzdłuż i ponacinać. Czosnek obrać i pokroić w plastry. W każde nacięcie bakłażana włożyć plaster czosnku. Przygotowane bakłażany ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika i piec ok. 35 minut w temperaturze 200 C.
Krok 1 - Kawior z bakłażana foto
2
Posiekać drobno czarne oliwki i umytą natkę pietruszki. Wycisnąć sok z cytryny. Łyżeczką wyjąć miąższ z upieczonego bakłażana i pokroić go w miarę możliwości drobno. Wymieszać razem bakłażany oliwki, pietruszkę a potem doprawić sokiem z cytryny, oliwą, solą pieprzem i ostra papryką.
Krok 2 - Kawior z bakłażana foto
3
Podawać, np. z pieczywem. Smacznego.
Krok 3 - Kawior z bakłażana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak