Przepis i sposób przygotowania na: Kieszonka schabowa z suszonymi śliwkami w czerwonym winie z goździkami
Wino mieszamy z wodą i mocno je podgrzewamy wraz z goździkami. Następnie przygotowanym roztworem winnymi zalewamy śliwki i moczymy je aż zmiękną.
Schab głęboko nacinamy wzdłuż do mniej więcej ¾ jego szerokości, ale nie przekrawając go w całości.
Do środku wkładamy odciśnięte śliwki.
W kubeczku mieszamy paprykę, zioła prowansalskie, pieprz i sól z trzema łyżkami oleju czosnkowego. Nacieramy tą miksturą cały schab. Zostawiamy na 30 minut.
Schab w miejscu przecięcia spinamy z boku wykałaczkami do szaszłyków.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni.
Pieczemy przez 60 minut, polewając w międzyczasie roztworem winnym pozostałym po moczeniu śliwek.
Schab podajemy na ciepło jako element dania głównego bądź na zimno jak przystawka.