Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste naleśniki zapiekane z limonkowym kurczakiem i warzywami

4.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 2 szkl.
mleko 1 szkl.
woda gazowana 1 szkl.
jajko 2 szt.
sól szczypta
olej 1 łyżka
filet z kurczaka podwójny 1 szt.
czosnek 2 ząbki
pieczarki 250 g
kukurydza w puszce 4 łyżki
limonka 1/2 szt.
Papryka ostra mielona Prymat szczypta
oregano do smaku
olej 1-2 łyżki
na sos pomidorowy:
czosnek 1 ząbek
cukier 1-2 łyżeczki
ser żółty 100 g
olej do smażenia
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
przecier pomidorowy 1 szkl.
cebula czerwona 1 szt.
papryka czerwona 1 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste naleśniki zapiekane z limonkowym kurczakiem i warzywami

Mąkę przesypujemy, dodajemy mleko, wodę, jajka, olej oraz szczyptę soli i wszystko miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie, bez grudek.
Odstawiamy na pół godziny - dzięki temu naleśniki będą elastyczne, co ułatwi zwijanie.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i delikatnie spryskujemy olejem lub smarujemy skórką słoniny. Ciasto nabieramy łyżką wazową i nalewamy na gorącą patelnię, smażymy z obu stron.

Przygotowujemy farsz:
Pierś z kurczaka kroimy w paseczki.
Sparzoną skórkę z limonki ścieramy i dodajemy do kurczaka.
Wyciskamy sok z połowy limonki, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki.
Odstawiamy na 15-20 minut do zamarynowania.

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i przesmażamy zamarynowanego kurczaka, zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
Na tej samej patelni szklimy pokrojoną w piórka cebulę.
Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki wraz z nóżkami i smażymy około 3 minut.
Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy aż papryka zmięknie.
Na samym końcu dodajemy odsączoną kukurydzę z zalewy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i oregano.

Przygotowujemy sos:
Do miseczki przelewamy przecier pomidorowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, mieszamy.

Na każdy naleśnik nakładamy farsz warzywny oraz kawałki usmażonego kurczaka, zwijamy w ruloniki, układamy w naczyniu do zapiekania.
Naleśniki polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym na dużych oczkach żółtym serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180°C aż się ser rozpuści.
Podajemy na ciepło.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 29.04.2017 09:48
Bardzo smaczne
pestka 29.08.2016 08:49
smaczny obiad
Grazyna0211 06.07.2016 17:37
smaczne danie
Ada-Gaba 05.06.2016 16:13
Pyszny obiadek
endzi
endzi 02.02.2016 14:28
juz wiem co zrobie jutro na obiad!
Klausia 20.11.2015 18:23
fajne danie
Mala 10.10.2015 12:37
świetny przepis
Jadwiga/Jaga85 02.06.2015 23:02
Pyszny obiadek!
ZEWA 11.02.2014 08:22
świetna propozycja podania naleśników
mufinka79 06.02.2014 18:34
Dziękuję za miłe komentarze :)
mirecka12 04.02.2014 22:11
to musi dobzre smakować ;-) na pewno wypróbuję pzrepis
pawel123 04.02.2014 19:22
ale smakołyki
Stenka 04.02.2014 18:58
smaczne i ładnie wygląda
Joannasz3190 04.02.2014 18:35
Rewelacyjny pomysł na danie :)
ssylwiaa 04.02.2014 18:21
już mi się podoba ten przepis ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak