Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moja szarlotka mocno jabłkowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mus jabłkowy 1 słoik
galaretka jabłkowa 2 sztuki
śmietana 30% 500 ml
cukier puder 1 szklanka
jajko 8 sztuk
mąka 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Moja szarlotka mocno jabłkowa

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy je na sztywną pianę dodajemy cukier puder 1/3 szklanki, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Pieczemy biszkopt.Po upieczeniu zrzucamy blachę na podłogę, przekrawamy go 1/3-2/3. Galaretki rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu, gdy zacznie tężeć dodajemy je do musu jabłkowego, delikatnie mieszamy.
Krok 1 - Moja szarlotka mocno jabłkowa foto
2
Górną warstwę biszkoptu(1/3) kruszymy, na pozostały biszkopt kładziemy mus jabłkowy z galaretką pamiętając by wcześniej nasączyć biszkopt ( ja użyłam soku jabłkowego).
Krok 2 - Moja szarlotka mocno jabłkowa foto
3
Na masę jabłkową kładziemy pokruszony biszkopt, śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder , mieszamy i wykładamy na ciasto, wierzch posypujemy cynamonem.
Krok 3 - Moja szarlotka mocno jabłkowa foto
4
Chłodzimy przez 2 godziny w lodówce, smacznego.
Krok 4 - Moja szarlotka mocno jabłkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 04.02.2014 18:28
smaczna jest
Agata3 04.02.2014 17:48
rewelacyjna szarlotka :) powiew lata :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak