Przepis i sposób przygotowania na: aromatyczne chili con carne
*Odcedzić fasolę i kukurydzę.
*W garnku o grubym dnie wlać olej, rozgrzać. Następnie dodać cebulę i czosnek. Chwilę podsmażyć następnie dodać paprykę i marchewkę. Smażyć na średnik ogniu ok. 4-5 minut, następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso nie będzie surowe.
* Następnie dodać pomidory, sos sojowy i cukier. Wymieszać i zagotować.
*Po chwili dodać fasolę i kukurydzę.
*Dodać sos chili (mój był z papryczek jalapeno, ale można również zastąpić przyprawą chili),paprykę słodką i ostrą, cynamon oraz pieprz. Całość wymieszać i gotować ok. 15 minut.
Przed podaniem polać sokiem z limonki. Serwować z ryżem albo z plackami tortilli (tak jest najpyszniej)
Moja rada: Stopniowo dodawać sos chili, żeby kontrolować stopień ostrości.
Oczywiście to jest moja wersja tej potrawy. Po próbach kombinowania ta smakuje nam najbardziej.