Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki serowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
twaróg 25 dag
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
spirytus 2 łyżki
cukier 1/3 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
kefir 3 łyżki
śmietana 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki serowe

Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy cukier, żółtka, zmielony twaróg, kefir i śmietanę oraz spirytus (powoduje, że oponki nie chłoną tak tłuszczu). Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Podsypujemy stolnicę mąką, wykładamy gotowe ciasto i rozwałkowujemy lub rozgniatamy je ręką na grubość ok 1,5cm.

Szklanką o średnicy ok 7-8cm wycinamy koła, w środku wycinamy mniejsze kółko kieliszkiem.

Tłuszcz rozgrzewamy w woku lub garnku i smażymy oponki z obu stron po ok3 minuty, partiami po 4-5 sztuk – w zależności ile nam się zmieści w naczyniu. Na talerzy rozkładamy ręcznik papierowy i usmażone oponki układamy na nim by odsączyć nieco tłuszcz.

Przestudzone oponki posypujemy cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 02.02.2016 19:48
smakowite :)
iziona 04.02.2014 19:27
Oponki i paczki w karnawale sa u mnie obowiazkowe
olla85 04.02.2014 13:21
Mmm, oponki..Smak mojego dzieciństwa :) Uwielbiam. Wolę nawet od pączków :)
Romanowka 04.02.2014 12:22
uwielbiam takie słodkości
Barbara777 04.02.2014 12:07
bardzo lubię takie z serem oponki i pączusie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak