Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniowy torcik straciatella

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 3 sztuki
cukier 1/3 szklanki
mleko 1 łyżka
olej 1 łyżka
mąka tortowa 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
kakao 1 łyżka
warstwa wiśniowa:
woda 300 mililitrów
Warstwa straciatella
mleko 1 szklanka
cukier 1 łyżka
masło 40 gram
mascarpone 250 gram
cukier puder 2 łyżki
czekolada mleczna 1 tabliczka
DODATKOWO:
orzechy laskowe 60 gram
gorzka czekolada
wiśnie bez pestek 400 gram
budyń waniliowy 1 sztuka
galaretka wiśniowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowy torcik straciatella

Ponieważ dziś dostałam swoje pierwsze wyróżnienie od Mistrza Sowy - przepis który doskonale je uczci :)

Zaczynam od upieczenia biszkoptu. Jaja ucieram z cukrem na puszystą masę ok 3-4 minut na najwyższych obrotach. Dodaję mleko i olej i mieszam jeszcze przez chwilę. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i kakaem a następnie przesiewam do ubitych jaj. Całość mieszam delikatnie ale bardzo dokładnie łyżką. Powstała masę wylewam do tortownicy na dnie której wykładam papier do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Gdy biszkopt się upiecze na 15 minut uchylam piekarnik aby biszkopt przestygł a po tym czasie wyciągam go z formy i studzę na kratce.

Budyń rozpuszczam w 1/3 szklanki mleka, pozostałe mleko zagotowuję z łyżką cukru. Wlewam rozpuszczony proszek i na małym ogniu, doprowadzam do wrzenia - nieustannie mieszając ! Odstawiam do ostygnięcia.

Galaretki zalewam wrzątkiem i odstawiam do przestygnięcia.

Gdy biszkopt wystygnie wkładam go z powrotem do tortownicy i nasączam likierem. Mrożone wiśnie zalewam galaretką mieszam i od razu wykładam na biszkopt. Bardzo ważne aby zrobić to bardzo szybko bo galaretka w zetknięciu z mrożonymi wiśniami od razu zastyga !

Zimny budyń miksuję z masłem, cukrem pudrem i mascarpone. Czekoladę ścieram na tarce i mieszam z powstałą masą (Ja użyłam czekolady z orzechami). Następnie wykładam ją na wiśnie w galaretce i wyrównuję.

Na koniec przygotowuję posypkę z orzechów laskowych, które na początek pozbawiam gorzkich łupinek. / Najprościej zrobimy to prażąc orzechy na suchej gorącej patelni przez 8-10 minut, mieszając je co jakiś czas aby się nie przypaliły. Po tym czasie wsypujemy do plastikowego zamykanego pojemniczka i potrząsamy mocno aby pozbyć się łupinek./ Tak przygotowane orzechy blenduję kilka sekund aby nie zrobił się proszek. Orzechami posypuję wierzch ciasta i delikatnie przyciskam. Ja dodatkowo ozdobiłam wierzch startą gorzką czekoladą.

Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 14.10.2015 21:25
torcik sliczny
Kasiaaa 15.08.2015 15:07
Wygląda pysznie :)
Ada-Gaba 24.06.2015 13:58
Pyszny torcik
ben-ka 04.04.2015 15:01
Mnie by bardzo smakował.........
Ada-Gaba 02.11.2014 19:28
wiśnie, czekolada i orzechy, coś pysznego
mamusia1 28.02.2014 09:18
rewelacyjny!!!!!
iziona 23.02.2014 22:16
Musi być cudowny w smaku
Iwona32 17.02.2014 11:06
bardzo dobre super
karolina1869 14.02.2014 11:27
wygląda bajecznie
babajaga1969 04.02.2014 08:52
zapowiada się smacznie
monisia1977 04.02.2014 08:11
fajnie wyglada
w mojej kuchni 04.02.2014 08:02
takie słodkości lubię i to bardzo...
aisoglam 04.02.2014 07:53
Pychoteczka:)
Konczi 04.02.2014 07:14
cudnie wygląda pewnie tak też smakuje :)
adelajda 04.02.2014 06:52
Pycha !! załapię się na kawałeczek ?
Cranberry 03.02.2014 22:24
Pyszny torcik !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak