Wiśniowy torcik straciatella

Wiśniowy torcik straciatella

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jaja

    3 sztuki
  • cukier

    1/3 szklanki
  • mleko

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • mąka tortowa

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1/4 łyżeczki
  • kakao

    1 łyżka
  • warstwa wiśniowa:

  • woda

    300 mililitrów
  • Warstwa straciatella

  • mleko

    1 szklanka
  • cukier

    1 łyżka
  • masło

    40 gram
  • mascarpone

    250 gram
  • cukier puder

    2 łyżki
  • czekolada mleczna

    1 tabliczka
  • DODATKOWO:

  • orzechy laskowe

    60 gram
  • gorzka czekolada

  • wiśnie bez pestek

    400 gram
  • budyń waniliowy

    1 sztuka
  • galaretka wiśniowa

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ponieważ dziś dostałam swoje pierwsze wyróżnienie od Mistrza Sowy - przepis który doskonale je uczci :)

Zaczynam od upieczenia biszkoptu. Jaja ucieram z cukrem na puszystą masę ok 3-4 minut na najwyższych obrotach. Dodaję mleko i olej i mieszam jeszcze przez chwilę. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i kakaem a następnie przesiewam do ubitych jaj. Całość mieszam delikatnie ale bardzo dokładnie łyżką. Powstała masę wylewam do tortownicy na dnie której wykładam papier do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Gdy biszkopt się upiecze na 15 minut uchylam piekarnik aby biszkopt przestygł a po tym czasie wyciągam go z formy i studzę na kratce.

Budyń rozpuszczam w 1/3 szklanki mleka, pozostałe mleko zagotowuję z łyżką cukru. Wlewam rozpuszczony proszek i na małym ogniu, doprowadzam do wrzenia - nieustannie mieszając ! Odstawiam do ostygnięcia.

Galaretki zalewam wrzątkiem i odstawiam do przestygnięcia.

Gdy biszkopt wystygnie wkładam go z powrotem do tortownicy i nasączam likierem. Mrożone wiśnie zalewam galaretką mieszam i od razu wykładam na biszkopt. Bardzo ważne aby zrobić to bardzo szybko bo galaretka w zetknięciu z mrożonymi wiśniami od razu zastyga !

Zimny budyń miksuję z masłem, cukrem pudrem i mascarpone. Czekoladę ścieram na tarce i mieszam z powstałą masą (Ja użyłam czekolady z orzechami). Następnie wykładam ją na wiśnie w galaretce i wyrównuję.

Na koniec przygotowuję posypkę z orzechów laskowych, które na początek pozbawiam gorzkich łupinek. / Najprościej zrobimy to prażąc orzechy na suchej gorącej patelni przez 8-10 minut, mieszając je co jakiś czas aby się nie przypaliły. Po tym czasie wsypujemy do plastikowego zamykanego pojemniczka i potrząsamy mocno aby pozbyć się łupinek./ Tak przygotowane orzechy blenduję kilka sekund aby nie zrobił się proszek. Orzechami posypuję wierzch ciasta i delikatnie przyciskam. Ja dodatkowo ozdobiłam wierzch startą gorzką czekoladą.

Smacznego !

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ttrytka

14.10.2015 21:25
torcik sliczny

Kasiaaa

15.08.2015 15:07
Wygląda pysznie :)

Ada-Gaba

24.06.2015 13:58
Pyszny torcik

ben-ka

04.04.2015 15:01
Mnie by bardzo smakował.........

Ada-Gaba

02.11.2014 19:28
wiśnie, czekolada i orzechy, coś pysznego

mamusia1

28.02.2014 09:18
rewelacyjny!!!!!

iziona

23.02.2014 22:16
Musi być cudowny w smaku

Iwona32

17.02.2014 11:06
bardzo dobre super

karolina1869

14.02.2014 11:27
wygląda bajecznie

babajaga1969

04.02.2014 08:52
zapowiada się smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat