Lasagne po neapolitańsku

Lasagne po neapolitańsku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    0,5 litra
  • mięso mielone

    0,5 kg
  • makaron do lasagne ( płaty )

  • sos Neapolitański

    2 szt
  • cebula biała

    3 szt
  • ogórek konserwowy Smak

    4 szt
  • pieprz

  • sól

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • mąka

  • olej rzepakowy

  • ser starty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Blachę nacieramy oliwą. Siekamy cebulkę w kostkę i podsmażamy na oleju. Przekładamy do miski. Siekamy ogórki w kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy mięso mielone i rozdrabniamy je na małe kawałeczki i doprawiamy solą i pieprzem. Usmażone mięso dodajemy do cebuli i ogórka. Przygotowujemy sosy Neapolitańskie według przepisu na opakowaniu. Połowę sosu dodajemy do miski z mięsem i mieszamy.
W garnku podgrzewamy mleko na małym ogniu. Część mleka zostawiamy w naczyniu i rozrabiamy je z mąką. Gdy mleko się podgrzeje dodajemy rozrobione mleko z mąką. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i 2 łyżeczkami gałki muszkatałowej.
Układamy w naczyniu żaroodpornym po kolei :
1. sos beszamelowy ( na mleku)
2. płaty makaronowe
3. mięso z cebulą i ogórkiem
4. starty ser
5. płaty makaronowe
6. sos Neapolitański

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

zuzanna_z

11.05.2012 13:35
super

Jolanta40

07.12.2011 18:47
dziękuję

adam1f

07.12.2011 00:26
dobre

Ela15

08.08.2011 18:44
super

wolochski

18.01.2011 18:13
pycha

wolochski

18.01.2011 18:13
pycha

Anita21

08.09.2010 08:36
uwielbiam lasagne

Anita21

08.09.2010 08:36
uwielbiam lasagne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat