Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z kawałkami dyni i jabłek o cytrusowej nucie

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1 kg
jabłka 1 kg
cukier 1 szkl
sok z cytryny 1 szt
cynamon Prymat 3 łyżeczki
Goździki całe Prymat 1 łyżka
skórka otarta z cytryny 1 szt
woda 1,5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z kawałkami dyni i jabłek o cytrusowej nucie

Dynię obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do niej wodę, cukier i goździki. Gotujemy do momentu, aż dynia nam się rozgotuje. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka i znów dusimy do momentu, aż nam się rozprażą. Następnie dodajemy otartą skórkę oraz sok z cytryny. Dusimy na wolnym ogniu, do momentu uzyskania konsystencji dżemu. Następnie na sam koniec wyciągamy wszystkie goździki z dżemu i dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Gorący dżem nakładamy do słoików. ( Nie pasteryzujemy).

Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 03.02.2014 15:47
musi byc pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak