Przepis i sposób przygotowania na: Królik w sosie śmietanowym
Kroki postępowania
Do dużego garnka wlać 3 szklanki wody i zagotować. Dodać kurkumę, masło, oliwę, sos sojowy, 1/2 łyżeczki soli morskiej i 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu. Dodać natkę pietruszki, koperku, tymianku.
Dodać marchewkę, przykryć i gotować przez 1 godzinę na umiarkowanym ogniu pod przykryciem.
Odlać kilka łyżek bulionu z garnka do miski, wlewać śmietanę cały czas mieszając. Dodać jeszcze kilka łyżek bulionu a następnie przelać wszystko do garnka z królikiem. Delikatnie zagotować. Jeśli sos jest rzadki można zagęścić go 1 - 2 łyżeczkami mąki (najpierw rozprowadzić je w niewielkiej ilości sosu, dopiero później dodać do całej potrawy).
Ja podałam z pieczonymi ziemniaczkami i surówka z marchewki i jabłka