Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort orzechowo kawowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 8 szt
cukier kryształ 40 dag
mąka pszenna 25 dag
kakao 2 łyżeczka
orzechy 30 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczka
masło lub margaryna 2 kostka
mleko 0.5 szklanka
kawa 1 (mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowo kawowy

Przygotować biszkopt:
kawę mieloną zaparzyć w 1/4 szkl wrzątku, wystudzić.
białka ubić na sztywno, dodać 30 dag cukru ubijać, dodawać po żółtku na zmianę z kawą parzoną (razem z fusami) dodać mąkę z proszkiem i kakao upiec biszkopt na blasze, wystudzony przekroić na trzy blaty.
Krem orzechowo kawowy:
mleko zagotować, zalać zmielone orzechy, dodać pozostały cukier, wystudzić.
Kawę rozpuszczalną zalać małą ilością wrzątku, wystudzić.
masło utrzeć dodawać po łyżce masy orzechowej i po trochu kawy, uważając żeby się nie zważył krem.
Z biszkoptów wykroić dowolny kształt tortu, przełożyć masą i udekorować
Mój tort był dla dzieci więc zrezygnowałam z alkoholu ale dla zaostrzenia smaku kremu polecam kawę rozpuszczalną zalać zamiast wodą alkoholem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 04.02.2014 09:28
smaczne cyferki
patryska76 03.02.2014 06:16
Piękna Dziesiątka! :D:D
Noruas 03.02.2014 00:46
pięknie Ci wyszedł tort!
Rafał10 02.02.2014 22:48
świetny torcik :)
kasiaw 02.02.2014 22:38
wspaniały tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak