Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowo kawowy
kawę mieloną zaparzyć w 1/4 szkl wrzątku, wystudzić.
białka ubić na sztywno, dodać 30 dag cukru ubijać, dodawać po żółtku na zmianę z kawą parzoną (razem z fusami) dodać mąkę z proszkiem i kakao upiec biszkopt na blasze, wystudzony przekroić na trzy blaty.
Krem orzechowo kawowy:
mleko zagotować, zalać zmielone orzechy, dodać pozostały cukier, wystudzić.
Kawę rozpuszczalną zalać małą ilością wrzątku, wystudzić.
masło utrzeć dodawać po łyżce masy orzechowej i po trochu kawy, uważając żeby się nie zważył krem.
Z biszkoptów wykroić dowolny kształt tortu, przełożyć masą i udekorować
Mój tort był dla dzieci więc zrezygnowałam z alkoholu ale dla zaostrzenia smaku kremu polecam kawę rozpuszczalną zalać zamiast wodą alkoholem