Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchwianka z lanymi kluskami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 3 szt
por 1 średni
masło 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3 szt
pieprz ziarnisty 4 szt
jałowiec 3 szt
sól do smaku
jaja 2 szt
woda 1 łyżka
mąka pszenna 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Marchwianka z lanymi kluskami

Kroki postępowania

1
Marchew obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.
Krok 1 - Marchwianka z lanymi kluskami foto
2
Por oczyścić, przekroić na pół i pokroić w cienkie paseczki.
Krok 2 - Marchwianka z lanymi kluskami foto
3
Do garnka wrzucić marchewkę, por, dodać masło, liść laurowy, ziele, pieprz, sól i jałowiec. Zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut pod przykryciem.
Krok 3 - Marchwianka z lanymi kluskami foto
4
W międzyczasie przygotować kluski: jajka zmiksować z wodą i mąką na gęste ciasto. Wlewać na osolony wrzątek (wolę gotować lane kluski osobno), gdy woda ponownie zawsze gotować minutę i odcedzić.
Krok 4 - Marchwianka z lanymi kluskami foto
5
Zupę rozlać do talerzy z nałożonymi kluseczkami i podawać
Krok 5 - Marchwianka z lanymi kluskami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 04.02.2014 15:58
niespotykana zupka!
Klausia 03.02.2014 20:31
ciekawe :D
magdalea 03.02.2014 12:02
Pyszna zupa, dawno jej nie jadłam :)
pierniczkowo 03.02.2014 10:48
fajna prosta zupka :)
anemon 03.02.2014 08:11
Smacznie, lekko, zdrowo, no i z lanymi kluskami, jak dla mnie w sam raz.
Katarzyna59 03.02.2014 08:08
apetyczna zupka
Mniam 02.02.2014 22:48
Bardzo lubię lane kluseczki w zupie.
Sroczka 02.02.2014 21:44
Ale pyszna zupka, taką bym zjadła.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak