Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukier waniliowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier drobny 1/2 szklanki
laska wanilii 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Cukier waniliowy

Do słoiczka bądź szczelnego pojemnika wsypujemy cukier. Laski wanilii przecinamy na pół. Następnie wydłubujemy z nich ziarenka, które dodajemy do cukru. Pojemnik zamykamy i energicznie potrząsamy. Po czym otwieramy i mieszamy łyżeczką, rozbijamy ewentualne zbrylenia. Laski przepinamy na pół i wkładamy również do cukru. Szczelnie zamykamy i pozostawiamy na około 2 tygodnie, do naciągnięcia przez cukier aromatu z wanilii.

W miarę ubywania cukru można dosypywać kolejne porcje oraz dodawać następne laski wanilii.

Tak przygotowany cukier doskonale nadaje się do słodkich dań, wypieków i deserów. Z powodzeniem zastępuje chemiczny twór jakim jest cukier wanilinowy szeroko dostępny na pułkach sklepowych, a który z prawdziwą wanilią niewiele ma wspólnego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 05.02.2014 06:43
zawsze kupowałam ale może czas to zmienić :)
Rafał10 02.02.2014 22:59
omowy cukier waniliowy jest najlepsz
Mniam 02.02.2014 22:54
Też robię domowy cukier waniliowy. Aromat wspaniały i jak dla mnie lepiej perfumuje ciasto. A co najciekawsze koszt takiego cukru jest znacznie niższy od kupnego cukru wanilinowego :)
migotka28 02.02.2014 20:36
też robię taki jest najlepszy
Aannkaa82 02.02.2014 20:15
Używam takiego od dawna :) jest bardzo aromatyczny i bardzo wydajny.
anemon 02.02.2014 19:52
Smak i zapach takiego cukru jest wspaniały.
Renata9 02.02.2014 19:39
taki domowy cukier waniliowy jest najlepszy, cały czas się zanoszę do zrobienia go

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak