Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawior po żydowsku czyli pasta z wątróbki drobiowej

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbki z kurczaka 20 dag
jajko ugotowane na twardo 2 szt
cebula 2 szt
ogórek kiszony 1 szt
czosnek 1-2 ząbki
pietruszka zielona 1/2 pęczek
olej roślinny
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kawior po żydowsku czyli pasta z wątróbki drobiowej

Kroki postępowania

1
Kawior po żydowsku to rodzaj pasty przygotowanej z wątróbek drobiowych, gotowanych jaj i cebuli.
Jajka, które wcześniej ugotowałam na twardo, pokroiłam w kostkę.
Krok 1 - Kawior po żydowsku czyli pasta z wątróbki drobiowej foto
2
Cebulę drobno posiekałam, po czym zeszkliłam ją na niewielkiej ilości oleju.
Wątróbkę opłukałam, oczyściłam z błonek i skrzepów. Posiekaną krótko podsmażyłam na tłuszczu.
Ogórka również pokroiłam w kostkę ( chociaż nie występuje w tradycyjnej recepturze, uznałam że fajnie ożywi smak).
Krok 2 - Kawior po żydowsku czyli pasta z wątróbki drobiowej foto
3
W misce połączyłam wszystkie składniki - wątróbkę, jajka, cebulę, ogórka. Dla lepszej konsystencji dolałam nieco oleju (2-3 łyżki). Posiekałam parę gałązek pietruszki.
Przyprawiłam przeciśniętym czosnkiem, pieprzem świeżo zmielonym i solą.
Krok 3 - Kawior po żydowsku czyli pasta z wątróbki drobiowej foto
4
Po przyprawieniu pasta jest w zasadzie gotowa do spożycia. Będzie jednak smaczniejsza po paru godzinach spędzonych w chłodzie, wtedy poprawi się jej konsystencja a smaki nabiorą mocy.
Świetnie smakuje z razowym chlebem
Krok 4 - Kawior po żydowsku czyli pasta z wątróbki drobiowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak