Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Raviolini z ricottą w sosie pomidorowym

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 100 g
żółtko jajek 2 szt
sól szczypta
passata pomidorowa 350 ml
cebula 1 szt lub 2 małe
olej do smażenia
koperek kilka gałązek
cukier 1 łyżeczka
ricotta 100 g
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Raviolini z ricottą w sosie pomidorowym

1. W miseczce roztrzepać żółtka z wodą, oliwą i szczyptą soli;
2.Na stolnicę wysypać mąkę, potem mieszając widelcem wlewać żółtka, następnie zagniatać rękami. Na początku ciasto ciężej się wyrabia niż ciasto z białkiem, lecz po kilku minutach trudów staje się sprężyste, elastyczne i gładkie. Gdyby na początku wyjątkowo trudno się wyrabiało ( co zależy czasem od mąki) może to oznaczać,że potrzebuje jeszcze odrobinę wody, wtedy należy po prostu dodać 2 łyżki wody mineralnej i kontynować wyrabianie. Gotowe ciasto rozpoznacie po idealnej gładkości, giętkości i jednolitości pasty;Cały proces wyrabiania trwa około 10-15 minut;
3.Wyrobione ciasto należy owinąć folią spożywczą i zostawić w lodówce na min. 1/2 h (można i więcej jeśli jesteście zajęci);
4.Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na oleju; Połowę cebulki wymieszać z ricottą, doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić farsz do lodówki;
5.Do drugiej połowy cebulki dodać pomidory, pół łyżeczki soli,łyżeczkę cukru i dusić na wolnym ogniu 20-25 minut; Na samym końcu posypać świeżym koperkiem;
6.Następnie wyjąć ciasto, rozwałkować na cieniutki, prawie,że prześwitujący placek i kroić formować pierożki; Ja użyłam formy do ravioli, ale można też metodą tradycyjną, czyli rozwałkować ciasto na 1-2 mm grubości;Na połowie w równych odstępach kłaść farsz z ricotty, przykryć drugą połową,usunąć powietrze,zlepiać pierożki i kroić;
Kawałki ciasta,które zostaną z krojenia pierożków, można ponownie zagnieść dodając odrobinę wody, lecz by pasta nie stała się zbyt twarda, powinna ponownie odpocząć w lodówce przed rozwałkowaniem;
6.Pierożki gotować we wrzątku około 3-4 minut;
7.Wykładać na talerze i polać sosem pomidorowym;
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 07.02.2014 21:18
Pycha taki obiadek:)
Milka100 07.02.2014 08:47
bardzo smaczne
gosia56 05.02.2014 09:13
pyszne danie
mysza75 04.02.2014 13:51
Moje smaki, sama bym zjadła :-)
Alex_M 04.02.2014 11:59
ale przepyszne danie :)
anusq18
anusq18 03.02.2014 18:02
musi być przepyszne :):)
ONY_za_kare 03.02.2014 12:04
rewelacyjne danie
Łucja 02.02.2014 21:44
musiało smakować obłędnie :)
ao_12 02.02.2014 19:34
pyszności,lubię takie dania :)
pierniczkowo 02.02.2014 17:30
bardzo fajne pierożki :)
Ania321 02.02.2014 15:20
bardzo apetyczne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak