Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażona mozzarella

5.0
(45)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Smażona mozzarella to świetna przekąska, która najlepiej smakuje podana na sałacie ze świeżą bazylią. Tę mozzarellę smaży się w podwójnej panierce co zapobiega wypływaniu sera podczas smażenia.

Składniki:

mozzarella kilka sztuk
jajko 1 szt sztuka
olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat kilka łyżek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Smażona mozzarella

Jak zrobić smażoną mozzarellę? Ważne, aby ją wstępnie osuszyć z soku. Potem, przed smażeniem należy ją obtoczyć ją dwukrotnie w jajku i bułce. Podwójna panierka ma zapobiega wypływaniu sera. Nie trzeba sera smażyć zbyt długo, wystarczy kilka minut.

1. Kulki mozzarelli wyjąć z zalewy kilka godzin wcześniej i pozostawić w lodówce na talerzyku lub innym pojemniku do lekkiego obsuszenia;

2. Przed panierowaniem kulki mozzarelli osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić solą i pieprzem do smaku;

3. Jajko roztrzepać, do drugiego naczynia wsypać bułkę, olej rozgrzać do temperatury 180 stopni;

4. Mozzarellę obtaczać najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej, czynność tę powtórzyć, czyli ponownie obtoczyć w jajku i bułce tartej, podwójna panierka pozwoli mozzarelli nie wypływać ze środka podczas smażenia;

5. Smażyć po kilka minut każdej ze stron na średnim ogniu, tak by ser miał wystarczająco dużo czasu by roztopić się w środku;

Podawać na gorąco, na sałatce z listkami bazylii. Smacznego!

Sprawdź inne przepisy z  serem mozzarella:

Mozzarella z pomidorami

Bakłażan z mozzarellą

Sałatka z awokado i mozzarellą

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 07.02.2014 08:48
apetyczne, palce lizać
ONY_za_kare 06.02.2014 10:59
ależ apetycznie wygląda!
caralajna 06.02.2014 06:40
jestem pełna podziwu, 2x próbowałam i mi ser wyciekał przez panierkę :( muszę potrenować :)
mysza75 05.02.2014 11:30
jakie to dobre musi być :-)
ao_12 02.02.2014 19:53
Taka smażona mozzarella jest pyszna, robiłam już ją kilka razy :)
eMMe 02.02.2014 14:54
Musi być pycha:)
Alex_M 02.02.2014 13:39
ależ ona musi być pyszna :)
adelajda 02.02.2014 13:16
ciekawa propozycja :)
gosia56 02.02.2014 12:55
super jeszcze tak nie jadłam
magdziorka6 02.02.2014 12:22
No proszę tajne rozwiazanie
Czyki 02.02.2014 11:31
Po prostu cudowne:):)
fotoviderek 02.02.2014 11:25
Smakowicie wygląda :)
Ola1984 02.02.2014 10:36
Uwielbiam smażony camembert, mozzarella musi być równie pyszna.
Sylwia26 02.02.2014 10:16
ślinka leci
2milutka 02.02.2014 10:09
hmn,ciekawy przepis ..wypróbuję..:)
Renata9 02.02.2014 10:03
bardzo smaczna mozzarella
brioszka 02.02.2014 09:56
bardzo apetyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak