Risotto z orzechami na ostro

Risotto z orzechami na ostro

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    25 dag
  • rodzynki

    2 łyżki
  • olej

    łyżka
  • pestki słonecznika

    łyżka
  • płatki migdałowe

    łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rodzynki namoczyć. Orzechy opiec na blasze w piekarniku, ostudzić, obetrzeć z łupinek. Paprykę pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać olej, wrzucić ryż, lekko zarumienić. Wlać 1 szklankę wody, dodać pieprz, sól, paprykę mieloną i gotować mieszając aż wypije wodę. Następnie wlać znowu szklankę wody, dodać orzechy i gotować aż ryż będzie miękki (wrazie potrzeby dolać jeszcze wody). Rodzynki odcedzić, dodać do potrawy wraz z papryką i pestkami, wymieszać i dusić ok. 10 min, aby danie nabrało smaku. Posypać je płatkami. Aby wzbogacić smak risotto można dodać odrobinę curry i estragonu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marcia71

14.07.2011 06:45
cos nowego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat