Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe trójkąty z jabłkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 500 gram
żółtko jajek 1 sztuka
jajko 2 sztuki
mleko 200 ml
margaryna tortowa 105 gram
cukier 105 gram
skórka z cytryny
sól 1/2 łyżeczki
jabłka 570 gram
pomarańcza 1/2 sztuki
cukier 1,5 łyżki
syrop klonowy 1 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat szczypta
DODATKOWO:
syrop klonowy 1 łyżka
woda 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe trójkąty z jabłkami

Kroki postępowania

1
Ciasto:

Mleko pogrzać. Margarynę roztopić i ostudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier oraz sól. Wymieszać suche składniki.
Krok 1 - Drożdżowe trójkąty z jabłkami foto
2
Dodać skórkę z cytryny i ponowie wymieszać.
Krok 2 - Drożdżowe trójkąty z jabłkami foto
3
Jajka roztrzepać w małej miseczce z sokiem z cytryny. Wlać do miski z suchymi składnikami i wymieszać.

Wlać margarynę i znów wymieszać. Stopniowo dodawać mleko i wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przelożyć do miski wysypanej mąką, i gorę też posypać mąką. Przykryć i odłożyć do wyrośniecie na około godzinę, półtorej aż podwoi swoją objętość.
Krok 3 - Drożdżowe trójkąty z jabłkami foto
4
Jabłka:

Jabłka umyć, osuszyć i obrać. Wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka. Dodać wyciśnięty sok z pomarańczy. Następnie łyżeczką wydłubać miąższ i także dodać do garnka. Postawić na ogień i prażyć jabłka.
Krok 4 - Drożdżowe trójkąty z jabłkami foto
5
Po około 10 minutach dodać cukier i syrop klonowy, prażyć do momentu aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, doprawić przyprawą i ostudzić.
Krok 5 - Drożdżowe trójkąty z jabłkami foto
6
Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i kilka razu uderzyć nim o blat stołu. Uformować kulę i podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na grubość około 4 mm i pokroić na kwadraty.

Na środek każdego kwadratu nałożyć łyżeczkę jabłek i zlepić po przekątnej tworząc trójkąt. Czynność powtarzać do wyczerpania jabłek. Gdy to nastąpi resztę trójkątów nadziać nutellą.

Do miseczki wlać ciepłą wodę, dodać syrop klonowy i dobrze wymieszać. Mieszanką posmarować każdy trójkąt. Piekarnik rozgrzać do 190 st i piec około 12-15 minut do zrumienienia. Ostudzić na kratce
Krok 6 - Drożdżowe trójkąty z jabłkami foto
7
Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Krok 7 - Drożdżowe trójkąty z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiaw 01.02.2014 20:41
polecam są wyśmienite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak