Przepis i sposób przygotowania na: zupa z czerwonej soczewicy i suszonych moreli
Włoszczyznę (1 marchewka, 1 korzeń pietruszki, kawałek pora i selera) oczyścić i ugotować do miękkości w 1 litrze źródlanej osolonej wody.
Warzywa wyjąć, można z nich zrobić sałatkę, wywar będzie potrzebny do zupy.
Morele drobno pokroić.
Cebulę obrać i rozdrobnić. W dużym rondelku podsmażyć ją na oleju kokosowym, dodać rozdrobniony czosnek, soczewicę, curry, morele, sól i pieprz. Smażyć mieszając 2 minuty, następnie dolać wywar warzywny. Gotować pod przykryciem na małym ogniu aż soczewica będzie miękka - około 20 minut. Doprawić kuminem, chili i sokiem z cytryny oraz dodać mleko kokosowe (można pominąć). Użyć blendera ręcznego do uzyskania pożądanej konsystencji.
Podawać udekorowane zieloną pietruszką lub kolendrą.
Smacznego.